PARHAAT ELOKUVAMUSIIKIT KUUNNELTAVAKSI

Mitä olisikaan elokuva ilman musiikkia? Lyhyt vastaus olisi, että elokuva ilman musiikkia olisi mykkäfilmi, mutta muistatko kuinka vanhat mykkäelokuvatkin säestettiin musiikilla? Ilman mitään musiikkia elokuva olisi lattea kokemus, sillä elokuvan äänimaailma asettaa visuaalisten tapahtumien tunnelman. Musiikki johdattelee elokuvankatsojan tapahtumasta toiseen, luo pohjaa tunnereaktioille ja ylläpitää elokuvan jännitteitä, virtaa ja energiaa. Se vetoaa ihmisiin eri tavoin ja kaivaa katsojista vastakaikua näkemälleen, maalaa valkokankaan maisemiin lisää sävyjä. Huolellisesti rakennettu äänten kavalkadi elävän kuvan taustalla on ehdoton osa elokuvan tarjoamaa kokonaisvaltaista kokemusta. Ilman musiikkia elokuva ei yksinkertaisesti eläisi.

VALMISTA VAI VARTA VASTEN SÄVELLETTYÄ?

Elokuvamusiikki voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Elokuvissa hyödynnetään taidokkaasti jo sävellettyä musiikkia, joka usein toimii eräänlaisena äänimaailman rekvisiittana viitaten usein siihen aikaan, johon elokuva perustuu. Monet elokuvat ovat nostaneet vanhat hitit ja tuntemattomammat kappaleet suuren yleisön suosioon.

Elokuvat tunnistetaan musiikkinumeroistaan ja omaksi ryhmäkseen voidaan lukea juuri varta vasten tiettyyn elokuvaan erikseen sävelletyt kappaleet, joista tulee elokuvan ansiosta hittejä, tai joiden ansiosta elokuvaa leimaa aivan erityinen tunnelma. Tällaisia filmejä ovat yleensä esimerkiksi fantasiat, mutta tunnistettavaa elokuvamusiikkia on kuultavissa tietenkin kaikissa elokuvagenreissä.

Paras elokuvamusiikki on luonnollisestikin mieltymyskysymys ja elokuvien ystäviltä kysyttäessä vastauksia löytyy joka lähtöön. Seuraavaksi kiinnostavia vinkkejä eri elokuvasäveltäjien tuotannosta, elokuvien soundtrackeista ja musikaaleista:

ELOKUVASÄVELTÄJIÄ

Elokuvankatselijat eivät välttämättä aina muista nimeltä maineikkaita säveltäjiä, vaan heidän maineikkaimmat, usein myös sävellyksistään palkitut elokuvansa. Osa elokuvasäveltäjistä tunnetaan laajalti nimenomaan nimeltä, jolloin myös kyseisen säveltäjän leffoja voidaan yleisesti kutsua säveltäjän nimellä – esimerkkinä ”Ennio Morriconet”.

  • Ennio Morricone tunnetaan yli 500 elokuvan sävellyksistä. Hän syntyi Roomassa vuonna 1928, opiskeli musiikkia Santa Cecilia-konservatoriossa ja alkoi säveltää musiikkia TV-sarjoihin 1960-luvulla. Morriconen ensimmäinen sävellystyö on vuonna 1964 julkaistu, Sergio Leonen spagettiwestern Kourallinen dollareita, joka avaa niin kutsutun dollaritrilogian. Morricone on erittäin tunnustettu elokuvasäveltäjä, jonka sävellystyö on kuultavissa mm. elokuvissa Hyvät, pahat ja rumat, Sodoman 120 päivää, Manaaja II : Luopio, Orca-tappajavalas, Lahjomattomat sekä Quentin Tarantinon The Hateful Eight-lännenelokuvassa vuodelta 2015.
  • Howard Shore vastaa mm. Lord of the Rings-trilogian ja Hobbittien musiikillisesta annista. Kyseisten elokuvien tarunomaiset musiikkimaailmat kiehtovat fantasiafaneja, mutta kuljettavat muutkin kuuntelijat mielikuvitukselliselle matkalle säveltaiteen universumeihin. Howard Shoren töitä ovat myös mm. Uhrilampaat, Seitsemän ja Lentäjä.
  • Basil Poledouros, yhdysvaltalainen vuonna 1945 syntynyt säveltäjä on säveltänyt mm. ohjaaja Paul Verhoevenin elokuviin kuten RoboCop ja Starship Troopers – Universumin sotilaat vuodelta 1997. Hänen musiikkiaan kuullaan myös tunnetuissa elokuvissa Sininen Laguuni, Jäähyväiset kuninkaalle, Punaisen lokakuun metsästys sekä Conan Barbaari-filmeissä.
  • James Hornerin kenties tunnetuimpiin sävellystöihin lukeutuvat Braveheart sekä Titanic, jonka sävellyksestä Horner on palkittu kolmella Grammylla ja kahdella Golden Globe-palkinnolla. Edesmenneen Hornerin musiikkia löytyy myös mm. Star Trek-leffoista, Zorroista ja elokuvista Fievel matkalla Amerikkaan, Pelikaanimuistio, Troija, Avatar sekä Kaunis mieli.
  • Nino Rota, oikealta nimeltään Giovanni Rota Rinaldi, vastasi mm. legendaarisen Kummisetä-elokuvan musiikista. Erittäin tuottelias ja monipuolinen Rota tunnetaan myös Frederico Fellinin elokuvien säveltäjänä.

ELOKUVIEN SOUNDTRACKIT JA MUSIKAALIT

Useiden elokuvien ja musikaalien soundtrackit ovat loistavaa kuunneltavaa. Bond-elokuvat, Eyes Wide Shut, The Blues Brothers, Moonlight, City of God, Pulp Fiction, Rocky-elokuvat sekä mustavalkoisten Uuno Turhapurojen soundtrackit saisivat helposti suosituksia yleisöäänestyksissä. Oma lukunsa ovat tietenkin musikaalit kuten Cabaret, Moulin Rouge, The Rocky Horror Picture Show, Grease, Fame ja tietenkin The Sound of Music. Lapsille suunnattua leffamusiikkia löytyy Disney-tuotannoista, mutta myös mm. suomalaiselta Hevisaurus-yhtyeeltä. Elokuvien musiikkitarjonnalla on jokaiselle annettavaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *