Musiikilla on tutkimuksilla todistettu hyvin voimakas vaikutus ihmiseen ja siihen reagoidaan jo ennen syntymää kohdussa. Musiikin on tutkimuksissa todettu lievittävän fyysistä kipua, nopeuttavan kehon toipumista liikunnasta, parantavan unen laatua, vähentävän stressiä ja leivittävän masennusta. Nykyaika on musiikin kulta-aika, sillä kuuntelijoilla on saavutettavissa enemmän musiikkia kuin koskaan ennen. Ennen musiikkia kuunnellakseen vaihtoehtoina olivat vain cd-levyt, kasetit, television musiikkikanavat ja radio. Nykyään cd-levyjen lisäksi on internetin tarjoamat musiikkisivustot, joiden kautta voi kuunnella miljoonia kappaleita.
MUSIIKIN HISTORIA INTERNETISSÄ SUOMESSA
Vuonna 1995 julkiseen levitykseen laskettu mp3-tiedostomuoto mahdollisti ja mullisti vapaamman musiikin kuuntelun internetissä.
Vuonna 1997 kokeiltiin ensimmäisen kerran Suomessa radiolähetyksen striimausta netissä.
Vuonna 1998 aloitti Suomen ensimmäinen digiradio: yleisradion Radio Peili aloitti lähetyksensä lokakuussa. Radion lisäksi sivustoilla oli kuunneltavina juttuja eri aiheista. Samana vuonna maailmalla Google perustettiin. Vuonna 1998 perustettiin myös nettiradio Mikaeli.
Vuonna 1999 vertaisverkot kehittyivät ja Napster kehitettiin. Radiomafia alkoi kuulua netissä.
2000-luvun alussa yhä useampi radio alkoi lähettää lähetystään myös netissä. Vuonna 2001 suomalaista musiikkia ilmaiseksi jakava Mikseri.net -sivusto avattiin. Muusikot voivat lähettää sinne kappaleitaan mp3-muodossa ja ne olivat vapaasti kuunneltavissa ja jaettavissa sivustoilla.
Merkittävin kehitys oli Yle Arkin aloittaminen vuonna 2003. Arkin ohjelmisto koostui Ylen historiallisista ääni- ja kuva-arkistojen tuotannosta sekä myöhemmin tehdyistä dokumenteista ja ohjelmasarjoista. Vuonna 2006 Arkki muuttui Eläväksi Arkistoksi.
Vuonna 2004 internetyhteydet nopeutuivat ja ensimmäinen suomalainen musiikkisivusto mikseri.net aloitti yhteistyönsä Universal Musicin kanssa.
Vuonna 2007 Yle Areenassa aloitettiin kaikkien Yle radioiden nettilähetykset.
Vuonna 2008 ruotsalainen musiikin suoratoistopalveluiden edelläkävijä Spotify julkaistiin. Sille oli jo yhdessä vuodessa kerääntynyt yli 5,5 miljoonaa käyttäjää.
NETTIMUSIIKIN SUOSIO HUIPUSSAAN
Musiikkia kuunnellaan netistä huomattavasti enemmän kuin muilla keinoilla kuten cd-levyillä tai mp3-soittimilla. Musiikin laajan internetlevityksen on mahdollistanut nopeat internetyhteydet ja etenkin mobiililaitteiden kehittyminen. Mobiililaitteet ovat korvanneet mp3-soittimet ja mobiililaitteiden internet-yhteyden takia internetin suoratoistopalvelut ovat löytäneet monen taskuun. Suoratoisto tarkoittaa sitä, ettei tiedostoa tarvitse ladata laitteeseen vaan se voidaan kuunnella suoratoistosovelluksen kautta. Sovellusten avulla kuuntelija pääsee käsiksi miljooniin kappaleisiin juuri silloin kun hänelle sopii. Suosituimmat suoratoistopalvelut ovat Spotify ja Deezer.
Musiikinkuuntelua varten ei tarvitse olla kokoajan internetiin yhteydessä. Monet palveluntarjoajat tarjoavat palvelujaan myös offline-tilassa, jolloin valittuja kappaleita voi kuunnella silloinkin kun älylaite, tietokone tai puhelin ei ole 3G-kuuluvuusalueella.
ERI SUORATOISTOPALVELUJA JA NIIDEN EROJA
Suoratoistopalvelut toimivat käytännössä kaikilla käyttöjärjestelmillä ja tietotekniikkalaitteilla. Ranskalainen Deezer ja ruotsalainen Spotify ovat kaikkein suosituimpia, vaikka eniten musiikkia kuunnellaan pohjoismaissa YouTubesta. Deezer ja Spotify tarjoavat ilmaisversiot ja maksulliset versiot, jolloin musiikkia voi kuunnella offline-tilassa.
Muita palveluja ovat Mixradio, GooglePlay Music sekä vuonna 2015 markkinoille tuotu Apple Music. Kaikissa palveluista löytyy yli 30 miljoonaa musiikkikappaletta kuunneltavana kaikilta tunnetuimmilta artisteilta musiikin historian aikakaudelta. Ainoastaan Mixradio on rajoittuneempi eikä se toimi muilla kun Windows-puhelimilla. GooglePlay Musicilla ei ole ilmaisversiota, vaan sen palvelut maksavat kokeiluajan jälkeen.Alan jättiläiset Spotify ja Deezer pitävät hallussaan alan suurimpia kuuntelijamääriä. Spotify on ilmoittanut että sillä oli kesällä 2017 yli 140 miljoonaa käyttäjää, joista 60 miljoonaa olivat maksavia asiakkaita. Deezerin vastaavat luvut ovat yhteensä 16 miljoonaa asiakasta, joista yli 6 miljoonaa ovat maksavia. Spotifyn markkinaosuus on kasvanut hurjasti viime vuosina. Vuonna 2014 Spotifya kuunteli vain 40 miljoonaa käyttäjää, joista 10 miljoonaa olivat maksavia kanta-asiakkaita. Määrien uskotaan nousevan edelleen.